Home

Folklor -povratak sa turneje iz Turske

Članovi KUD-a "BIHOR" su se u subotu vratili sa veoma uspješnog gostovanja u Turskoj.Oni su bili učesnici VIII Balkanskog festivala,koji je održan u gradu Bursi od 5-og do 13-og septembra,na kome su učestvovali KUD-ovi iz svih balkanskih zemalja.

Inače naše društvo je na ovaj festival pošlo po preporuci gospodina Ismira Talića,ambasadora BIH u Crnoj Gori.Danas smo ovim povodom u ancelariji Poslovnog centra razgovarali sa predsjednikom KUD-a "BIHOR",gospodinom Sinanom Tiganjem.
Na glavnom nastupu u Kultur parku u Bursi,pred više od 5 000 gledalaca,društvo je nastupilo sa koreografijom "Šarenika jabuka" i pobralo aplauze i simpatije svih prisutnih,kao i narednih dana kada su nastupali u opštini Demirtaš na gradskom stadionu i na glavnom trgu u Bursi u prisustvu najviših gradskih zvaničnika kao i ministra kulture i načelnika vojske Republike Turske u okviru dana oslobodjenja Burse
 
Kao krunu nastupa,tokom sedmodnevnog boravka u Bursi,ističe se nastup u gradu Mustafakemalpaša,gradu u kome je rodjen Kemal Ataturk pred 4 000 gledalaca.Gradonačelnik Burse,gospodin Redžep Altepe,je na prijemu predstavnika svih učesnika posebno bio impresioniran nastupom našeg KUD-a,a da su zavrijedili pažnju govori i članak u listu Hurriyet.
 Ovaj festival je bio prilika da naši članovi upoznaju kulturu i običaje balkanskih naroda i da budu dio programa povodom proslave dana oslobodjenja Burse,koja je prva prijestonica Osmanske imperije.
U povratku iz Burse,na kratko su svratili u Istambul,gdje su posjetili Sultanamet džamiju,Hureminu česmu,Aya Sofiju,Kapali čaršiju i druge znamenitosti...