Home

Izbori u Petnjici

Izbori u Petnjici... Koristna strana...

Ma koliko čudno to zvučalo izbori imaju i svoju,da ne kažem dobru,prije će biti koristnu stranu.
Ovih dana Bihor je pretvoren u radilište.Gdje god da krenete možete čuti zvuk teških mašina.Oni koji nisu dovoljno upućeni u dešavanja pomislili bi da su zalutali na neko veliko gradilište.


Po staroj dobroj,već provjerenoj praksi,u Bihoru se nešto radi samo prije izbora,pa je tako i ovaj put.Uglavnom su to grubi radovi,proboj puta,nasipanje,popravka električne mreže,a ako ste stvarno ljubimci sreće onda se nešto i asfaltira.
Već duže vremena političke partije na ovaj način realizuju dobro poznatu maksimu "pređi sa rječi na djela".
Ovo,da bar malo nije koristno,bilo bi žalosno.Ali je što bi naš narod rekao "uhar",jer nakon toga slijedi period od četiri godine kada je nemoguće bilo šta uraditi,bar tako kažu politički lideri.
Nije ni čudo što sve češće na pitanje "kako živite?" čujemo odgovor "od izbora do izbora",naravo da je šala u pitanju ali u njoj ima i dosta istine.
Ovo jeste činjenica,u Bihoru poslednjih godina radi se samo pred izbore,tako da se nemojte uopšte čuditi što svako pokušava da baš tih dana izvuče maksimum od političkih partija,jer nakon izbora biće prekasno.
Neko bi konstatovao da bi dobro bilo da su izbori bar dvaputa godišnje,tako bi se nešto i uradilo,ali u stvarnosti nije tako.Ova vrsta radova jeste koristna,ali ne i dugoročna.Trenutno djeluje kao pravo rješenje ali gledajući dugoročno problem nije riješen.
Pravo i dugoročno rješenje je zapošljavanje,pružanje šanse ljudima da rade i zarade.Jeste teško,slažem se,ali svako novo radno mjesto puno znači,mnogo više nego bilo koji zamijenjeni stub ili nasip.
Petnjica je ponovo opština,to samo po sebi donosi otvaranje novih radnih mjesta,zato i vjerujem da smo povratkom statusa opštine dobili puno,ali se ne smijemo zavaravati da će u lokalnoj samoupravi biti mjesta za sve koji su bez posla.Neće,zato treba tražiti rješenje u proizvodnji,pokretanju fabrika,otvaranju manjih prerađivačkih pogona,valorizaciji prirodnih resursa,finansiranju održivih razvojnih projekata.
Nadam se da smo proteklih dvadesetak godina naučili kako ne treba raditi i da ćemo naš novi početak iskoristiti da pokažemo da znamo,bez obzira ko bude vršio lokalnu vlast,da ćemo raditi samo u korist Bihora,šansu smo dobili,na nama je da je iskoristimo ili ne.