Home

VAKIFI I DZAMIJE GORNJEG BIHORA


U prepunoj sali zavičajnog udruženja "Klub Balkan -93" e.V. u njemačkom gradu Sundernu  održana je promocija knjige prof.dr. Isata Skenderovića  VAKIFI I DZAMIJE GORNJEG BIHORA. Organizatori promocije knjige rukovodstvo zavičajnog kluba nesebično su se potrudili da ukupna atmosfera bude na najvišem nivou radi čega zaslužuju visoki respekt i sve pohvale.

Pripremio: Osman Destanović

Promotivni skup je otvorio gospodin Solkolj Šabotić član rukovodstva kluba kom prilikom je pozdravio prisutne  i izrazio zadovoljstvo što je "Klub Balkan 93" e.V. u prilici  organizovati promociju tako važne knjige kao što je ova autora dr. Skenderovića.

U daljnjem toku promocije, o knjizi su govorili efendija Haris Kalač iz Dortmunda, Mijaz Ramdedović kulturni aktivista iz Hannovera, profesor Send Mehović iz Ahlena i na kraju autor knjige gospodin dr. Skenderović.

Efednija dzemata iz Dortmunda  Haris Kalac u svom izlaganju akcentirao je:

"Najbolji su oni ljudi medju nama koji koriste drugim ljudima bilo riječju ili djelom. Čovjek stvara u toku svog života i presjeljenjem na Ahiret prestaju njegova djela izuzev u nekoliko slučajeva, kada je čovjek učinio hajrat, npr. napiše knjigu ili napravi neki trajni hajrat kao npr. dzamiju kao trajnje dobro koje  i poslije njegove smrti koristiti drugima. Takva djela koja su ostala poslije te osobe kada budu korišćena pisaće sevape onoj osobi koja je to djelo iza sebe ostavila".

U daljem izlaganju efendija Kalač je govorio o važnostima postojanja Dzamija kao vakufa i doprinosu ove knjige kao trajnom dobru koje govori o dzamijama u gornjem Bihoru. Zatim o ulozi porodice u društvu kao osnovama naše časne vjere.

Kalač je ovdje iskoristio priliku da jednom dovom posjeti  na rahmetli Aćifa Skenderovica jednog od najvećih vakifa i  prvog prof. doktora islamskih nauka na prostorima bivše Jugoslavije. "To je bila živa enciklopedija koja je hodila zemljom" - te izrazio žaljenje što je rad i djelo rahmetli Aćifa Skenderovića malo poznato široj javnosti.
Njegova ispovest i da je nastala iz potrebe da progovori o ljudskim sudbinama i mestima koja su na njega ostavila poseban trag - čime je završio izlaganje.

Mijaz Ramdedovic je govorio o sadrzaju knjige a posebno se obratio na uvod knjige koji obradjuje geostrateški položaj Bihora, tvdjavi Bihor, stanovništvo Bihora, razvoj i dešavanja u Bihoru kroz historiju, povratak statusa Opštini Petnjica, iseljavanja iz Bihora te o aktuelnoj situaciji u Bihoru sa osvrtom na dijasporu.

"Dijaspora i mi u dijaspori smo jedno bogatstvo za Bihor,u kulturoloskom a posebno u ekonomskom smislu. Evo recimo uvazeni dr. Isat Skenderovic, moj rodjak,  pripada toj grupi Bihoraca koji čine dijasporu nacionalno, kulturološki i vjerski  svesnih ljudi. Njegov doprinos sa ovom knjigom je veliki ali je njegovo djelo kao aktivista a posebno njegov rad u izgradnji Dzamije u Trpezima u onim vremenima, nemjerljiv, o čemu on u ovoj knjizi vrlo malo pise".

"Koliko znam vecina nas ovdje ima familije ili rodbinu tamo ,neko kuću,zemlju a veliki broj zeli poslije smrti da se sahrani u svom rodnom mjestu, pa je važno a i obaveza nam je prema našim familijama i djeci  da i mi u svojim mogućnostima a prije toga damo ili minimalno pokušamo raditi na poboljšanju stanja kako ovdje tako i u Bihoru kako bi ostavili neki Hajrat a mislim da mi u dijaspori za to imamo ogromne kapacitete i mogućnosti i zato je ova promocija sama po sebi jedan Hajrat. Hvala uvaženom dr. Isatu Skenderovicu i na tome"-time je završio svoje izlaganje.

Klub Balkan '93Profesor Senad Mehovic, aktuelni predsjednik udruzenja "Evropa za Opstinu Petnjica" je velikim dijelom u saradnji sa udruzenjem Klub Balkan 93 e.V. Sundern i u prostorijama ovog udruzenja  organizovao i bio voditelj ove tribine.

"Iz  ove knjige i na samom pocetku vidi se njegova skromnost gde na koricama knjige pocinje sa Isat Skenderovic izostavljajuci pri tome titulu Doktora sto prestavlja njegovu velicinu... Prof. dr. Isat Skenderovic u svojoj knjizi Vakifi i dzamije Gornjeg Bihora detaljno predstavlja dzamije, mejtebe , gasulhane i druge sakralne objekte na podrucju Gornjeg Bihora a koji su nastali kao cinuvakufljenja mnostva dobrih, vrijednih inadasve plemenitih ljuditoga kraja, iz zelje da dadnu svoj doprinosu afirmaciji vjerskog zivotana ovom podrucju, odnosno nastojeci da ostave iza sebe dobra koja ce biti od koristi mnogim buducim generacijama poslije njih.

S obzirom da je knjiga namijenjena siroj citalackoj publici, medju njima je i onih koji nijesu dobro upuceni u instituciju vakufa, te uslovima uvakufljenja, autor u nastavku knjige daje osnovne informacije o uslovima uvakufljenja,njegovim vrstama,historijatu i njegovoj svrsi, okolnostima njegovog nastajanja a sve vrijeme pazi na jezik i stil,nacin izrazavanja i pripovijedanja budu prilagodjeni onima kojima je i studija namijenjena" - time je završio svoje izlaganje.

Autor knjige prof.dr. Isat Skenderovic istakao je: "Meni je izuzetna cast sto se nalazim ovdje veceras medju vama, zahvaljujem se organizatorima skupa a posebno domacinima veceras ovje, promotorima i svim ostalim"  Posto imam zakazanane skupove i promocije sjutra u Luxemburgu a evo veceras ovdje, danas bez obzira sto je petak radni dan ja sam izuzetno pocascen vasim prisustvom i ovako dobrim odzivom. Sedece nedelje je prezentacija knjige u Svajcarskoj i onda slijede jos neke prezentacije".

"Ovu knjigu koju sam odlucio da pisem je moj dug i obaveza prema zavicaju, jedan Vakuf jer zato svako od nas daje onoliko koliko je u mogucnosti" i ona pokazuje i svjedoci kolika je ta dobrota tog bosnjacko-sandzackog covjeka uz uvazavanje drugih i drugacijih".

"Dzamije predstavljaju granice postojanja Bosnjaka i prostor zivljenja ljudi, to je jedan pokazatelj naseg nacionalnog i vjerskog identiteta - ranije smo imali vise svijeta a manje dzamija danas imamo manje svijeta a vise dzamija".

 

 Autor prisutne upoznaje sa sadrzajima knjige, primjeni naucnoj metodoloziji motivima pri pisanju knjige, željom da se zabelježe dešvanja iz tog vremena i hronološki opiše i predstave kako izgradnja objekata ukljucujuči odbore  i aktiviste onih koji su tada učestvovali.

Na kraju obilatog izlaganja autor je odgovarao na pitanja prisutnih i stupio u intenzivnu komunikaciju sa prisutnima.

Promociji knjige u Sundernu prisustvovao je veliki broj posetilaca, među kojima su bili predstavnici bošnjačkih udruženja, kulturnog i javnog života Bošnjaka nastanjenih u regionu NRW.

Knjiga je izašla iz štampe početkom 2017 godine u izdanju Islamske zajednice Crne Gore, JU Centar za kulturu Petnjica. Do sada je promovisana u Sandzaku, Njemačkoj i Luxsemburgu.