Stolarska radionica Fikreta Pramenka iz Petnjice

Stolarstvo,nekada razvijena grana industrije pogotovo u opštinama na sjeveru Crne Gore,a danas gotovo izumrli zanat. Savremene linije proizvodnje,novi materijali,industrijski stvorene sirovine,kompjuterizovana obrada,sve je to uticalo na nagli pad drvne industrije i obrade drveta.

 

U opremanju enterijera životnog prostora sve su više u upotrebi neki novi,moderni materijali,a sve manje elementi od

punog,masivnog drveta.Ali jedan od dokaza da još uvijek ima zaljubljenika u ovaj zanat i da se od njega moze napraviti uspješan posao i izvor prihoda je Stolarska radionica Fikreta Pramenka iz Petnjice.

Stolar,koji je inače samouk,radio je i učio zanat dugi niz godina u jednoj stolarskoj radionici u Bijelom Polju,da bi se posle izvjesnog vremena osamostalio i pokrenuo svoju radionicu.

Sada kao iskusan stolar,već dugi niz godina se bavi finalnom preradom drveta,odnosno proizvodnjom kućnog namještaja i stolarije od drveta,obuhvatajući kompletan enterijer domaćinstva.

Obradjuje se isključivo puno,masivno drvo,visokog kvaliteta,kao što su kuvana bukovina,slavonski hrast,orahovina,borovina i smrčevina.Interesantno je da je veliki broj proizvoda koji je nastao u prvim godinama proizvodnje,zavrsio u domovima naših sugradjana u dijaspori,koji su prepoznali kvalitet i samom kupovinom pomogli opstanak radionice i omogućili povećanje obima proizvodnje.

Danas su proizvodi stolarske radionice prepoznati kako na teritoriji Bihora i bližoj okolini,tako i u inostranstvu,u zemljama gdje zive naši sugradjani...