100 godina JUOŠ "Mahmut Adrović"...

 

100 godina JUOŠ "Mahmut Adrović"...

U petak je JUOŠ "Mahmut Adrović" proslavila veliki jubilej,čitav vijek rada i postojanja.Jubilej za ponos,ne samo za školu,već za čitav Petnjički kraj...

Ovaj veliki jubilej je došao u godini kada je i Petnjici ponovo vraćen status opštine,pa tako još više dobija na značaju,jer će svakako,kao što je to bila i do sada,ova ustanova biti nosilac znanja i obrazovanja svih budućih generacija naše opštine.

Daleke 1913 godine zaiskrila je prva luča znanja u ovoj ustanovi,a onda je iznjedrila stotinu generacija osnovaca koji su postali vrsni stučnjaci iz raznih oblasti nauke i obrazovanja i dali svoj doprinos razvoju,ne samo Petnjice i Crne Gore,već i šire.

Proslava koja je priredjena povodom ovog velikog jubileja u Domu kulture u Petnjici je bila odlično organizovana i na tome bi pozavidele i mnogo veće ustanove sa puno dužom istorijom.Ali mislim da je ovdje presudio motiv i želja i profesora i djaka da svojoj školi za rodjendan poklone ono najbolje od sebe,jer ova ustanova je to i zaslužila.

Kolektiv ove ustanove je za ovu priliku uradio MONOGRAFIJU,zbirku svih važnijih podataka i fotografija iz proteklog perioda od 100 godina.Lijep ali i značajan gest jer je ovo prva MONOGRAFIJA na temu škole i obrazovanja koja je uradjena u Bihoru,a ujedno i svojevrsan pisani trag za buduće generacije o radu i postojanju ove ustanove.
Djaci škole su učestvovali u kulturno-zabavnom programu,predstavljajući se igrom,pjesmom i glumom i na taj način dajući dodatni draž i ljepotu ovoj manifestaciji.

Na proslavi je bio prisutan veliki broj gostiju i zvanica iz svih sfera društvenog života Crne Gore,ne samo Petnjice i Berana,pa su priliku da se obrate prisutnima imali:gospodin Rifat Ramčilović direktor škole,gospodin Ćamil Ramdedović,u ime roditelja naših učenika i u ime donatora koji su pomogli da Monografija ugleda svjetlo dana,gospodin Braho Adrović u ime društveno-političke zajednice i gostiju i gospodja Vesna Vučurović,pomoćnik Ministra prosvjete u Vladi Republike Crne Gore.
Na adresu škole došao je i veliki broj telegrama čestitki,od mnogih dragih prijatelja koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju proslavi.

Na kraju,moram konstatovati,da je bilo lijepo biti dio ove proslave,makar i samo kao posmatrač,a posebno kao bivši učenik ove škole i na taj način i dio ovog velikog jubileja...