Opština Petnjica biti ili ne !?

Piše: Ismet Ramčilović


Davne 1957 godine slučajno ili ne ukinuta je Opština Petnjica . Od tada počinje raseljavanje stanovnika sa tog kraja , ta kompaktna cjelina iz dana u dan postaje sve ređa. Siromaštvo i nezaposlenost kao i nepismenost davalo je sliku područja zvanog Gornji Bihor.


 Šesdesetih godina zbog ekonomske situacije veliki broj radno sposobnog stanovništva pod pokroviteljstvom tadašnje vlasti odlazi na privremeni rad diljem Evrope i dalje. Prognozeri ( akteri raseljavanja ) budućnosti nijesu na sreću znali današnji ishod ekonomske situacije. Ko danas može zamisliti osećaj oca , brata , supruga , kada tih šesdesetih šalje svog najmilijeg na rad u tada nepoznati svijet , da li se možda tada neko zapitao kako je to , kako je njima? „ NE“ nemaju oni taj osjećaj. Vremenom od običnih gastarbajtera postadoše uspješni biznismeni tamo gdje se sposobnost i znanje vrednuje po učinjenom a ne po drugim parametrima. Vrijeme je prolazilo pokoljenja se školovala i danas na tim prostorima možemo sresti uspješene i školovane ljude sa prostora Bihora.


Trajna ljubav prema rodnom kraju


To je dijaspora to je ta snaga koja danas prkosi znanjem , ekonomskom stabilnošću , to su ti koji se drznuše da svugdje i na svakom mjestu pokazuju koliko su u svim mogućim segmentima spremni dati doprinos razvoju tog kraja. Ono što me inpresionira jeste to što ljubav prama tom kraju nije prestala, imam osjećaj da je to prisutno u svakom trenutku i na svakom mjestu. Voljeti taj kraj je nešto posebno, jedini razlog je što taj odlazak po bilo kom osnovu nije bio samovoljan nego iz same nužde i zato ta ljubav nikada nije prestala.


Svi mi bilo pojedinačno kao etuzijasti ili preko raznih udrženja pokušavamo dati doprinos vraćanja statusa Opštine Petnjica mislim da je to pitanje svih pitanja , nikada nijesmo bili bliži tom dugo čekanom cilju. Mnogo je bilo inicijativa, sve su one na neki način imale male pozitivne pomake toliko da se ne odustaje sve do danas krunisan referndumom koji daje odgovor na mnoga pitanja posebno pitanje demokratske zrelosti Bihoraca spremni da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti onako kako se razmišljaju u demokratskom svijetu .Status Opštine Petnjica daje inicijalnu kapislu ulaganja svih a posebno dijaspore novac zarađen diljem svijeta nesebično će se utkati u te bihorske prostor mislim da će Petnjica i taj kraj doživjeti jedno ekonomsko čudo, čudo izraženo u ljubavi prama svom kraju , kraju koji svojom sadašnjom infrastrukturom podsjeća na sve osim na ono što zaslužuje. Hoću da postavim samo jedno pitanje: Šta to treba da urade Bihorci kako bi se Vlada Crne Gore smilovala da vrati status Opštine Petnjica mislim da DPS i SDP imaju moralnu obavezu da to učine u svom mandatu jer je Bihor svojom nesebičnom podrškom u svakom pogledu a posebno u stvaranju nezavisne Crne Gore to i zaslužio, sve drugo nema svoju težinu kako u političkom tako i ekonomskom smislu. U nadi da će se dijaspora sastati 2013 .godine u Petnjici sa statusom Opštine .

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj