Prije izbora dati mišljenje o statusu Petnjice

Foto: Muslija Kalić


Vlada bi prije parlamentarnih izbora zakazanih za 14. oktobar, trebalo da se izjasni o inicijativi za formiranje opštine Petnjica, a u Odboru za vraćanje statusa opštine tom području očekuju da će, shodno rezultatima referenduma, ono biti pozitivno.

 

Predsjednik Odbora Muslija Kalić podsjetio je da je referendum o tom pitanju održan 4. avgusta, i da je inicijativa za formiranje opštine Petnjica dobila gotovo stoprocentnu podršku.

Referendumska komisija je konstatovala da je na referendumu, na nivou beranske opštine, glasalo 7.416 birača, od kojih je 94,36 odsto glasalo "za", dok je 418 glasača bilo "protiv".

 Kalić je agenciji MINA kazao da je Skupština opštine Berane, u predviđenom roku, verifikovala rezultate referenduma, i dostavila ih Vladi uz svu potrebnu dokumentaciju.

“Vlada je, nakon toga, u roku od 15 dana trebalo da formira komisiju koja će, u roku od 30 dana, dati mišljenje”, precizirao je on.
Prema njegovim riječima, rok za formiranje komisije ističe u utorak, 11. septembra.

“Očekujemo u naredna dva do tri dana da nas neko informiše da li je Vlada formirala komisiju i šta dalje”, kazao je Kalić.
On je naglasio da građani Petnjice očekuju da Vlada uvaži njihovu volju, i da prije izbora da pozitivno mišljenje o vraćanju statusa opštine tom području.

Inicijativa da Petnjica dobije status opštine je do sada nekoliko puta bila u proceduri u crnogorskom parlamentu, ali nije dobila većinsku podršku.