Da li će Petnjica biti izigrana?

Ako se u cijeloj Crnoj Gori traži opština kojoj su ubili dušu i pretvorili je u pustinju, onda tu mora biti spomenuta i Petnjica. ''Opština Petnjica'', kojoj su 1957.  oduzeli status opštine, to vječno prokletstvo ljudi, učinilo je svoje - iskidalo je u komade tu lijepu opštinu, njena sela , kao i ljude same! Mještani Bihora su pet puta pokušali da vrate opštinu, ali je vladajuća  DPS uvijek bila protiv i pored stalnih obećanja koja su stizala uvijek prije održavanja izbora u Crnoj Gori.
 
 
Piše:Tufo Muratović
 
 
U crnogorskoj javnosti se često špekuliše kako je status Petnjice isključivo političko pitanje koje vlast godinama poteže pred izbore kako bi pridobila glasove stanovnika Bihora. I pored održanog referenduma 4. avgusta  na kojem su se mještani Bihora jasno izjasnili da Petnjica dobije status opštine nije se ništa bitno promijenila. Zapravo, postoji sumnja mještana Bihora da će i peti put biti izigrani od strane DPS-a. I dok mi Bihorci čekamo mišljanje Vlade o referendumu o statusu Petnjice i konačne riječi o tome koju će dati crnogorski parlament...
 
Predizborna kampanja se zahuktva i sve je manje vremena da se zahtjev proslijedi Skupštini, u protivnom mještanima Bihora ne bi preostalo ništa drugo osim da  sami bojkotuju perdstojeće izbore, što bi išlo na štetu demokratiji i samim političarima koji prestavljaju bihorce. U bihorskom je interesu da se taj problem riješi na normalan politički način, na način kao što je u svim demokratskim zemljama. Pri tome bi bihorci ostvarili svoja prava koja su im zakonom i ustavom zagarantovana. Time bi ujedno nestalo migracionog kretanja ovog kraja. Treba li uvijek iznova ponavljati...
 
U trenutku kad na ovim prostorima jača svijest, politička odgovornosti postaje intezivnija, nositelji novog bihorskog projekta vratiti status opštini Petnjica, ustvari je dio zamisli da na ovaj način možda i ponajbolje oslikava stanje u bihorskom narodu, koji je spreman da se suoči s vlastitim zabludama, lutanjima. Tehnološki napredak omogućio je i nama bihorcima da vidimo puno dalje nego što se vidi sa ovih naših brda. Mladi završavaju visoke škole, odlaze u svijet, postaju isti među jednakima. Otvaraju im se oči. Rađa im se potreba da misle svojom glavom i o svom Bihoru.
 
Zašto nam vlasti ne pomogne oko opštine Petnjica? Pomažu nam, i tekako! Ali onako kako njima odgovara. A njima, čini mi se, odgovara da imaju jedan ovakv Bihor preko čijih leđa mogu pokazivati svoju «principijelnost». Njima odgovara i da imaju na koga pokazivati prstom kao loš primjer, kao: «Pogledajte kako je tamo, kod nas je odlično!» Šalju nam pomoć, ali samo da preživimo, da možemo biti dovoljno sposobni za nove izbore kada to njima bude odgovaralo. Njima ne treba partner, nego rudnik iz koga će, prema potrebama, crpjeti glasove, mjesto i stanovništvo za isprobavanje novih ideja, razvoj političke strategije, a posebno mjesto gdje je moguće bez velikih problema razjediniti Bihorce. Zato se ovdje i ne nastoji riješiti problem trajno, da dobijemo svoju opštinu, nego samo privremeno čeka na zakone koje oni same prave.
 
Da bi posmatrali sve ono što se dogadalo u posljednjih 6 godina, vratimo se na 2006. godinu, kada su nam sve obećali, kada smo pohrlili sa svih strana svijeta da pomognemo da se vrati državnost Crnoj Gori, kada se povjerovalo da ce demokratija jače pokucati na vrata Bihora. Bihorci su doveden na granicu isčežnjuća, a politikom za interesne skupine prodavali su bihorske interes. Možda ovo izgleda žestoko, ali je nepobijena istina.
 
S druge strane, ako Petnjicu vežemo za princip uzroka i posledica koja je na neki način neprimijećena ili nerazumljiva za sadašnju vlast onda se može reći da je sudbina Petnjice posledica nečega ili rezultat loše politike koju smo podržavali i kazna za nas bihorce. Da na kraju zaključimo, ljudi su najinteligentnija bića na ovoj planeti i samim tim prepušteni sami sebi ali mi bihorci prepušteni smo drugoj ili savim trećoj sudbini i međusobnim uticajem. Ta fantastična igra civilizacije prosta je životna činjenica propadanje Bihora. Svaka mudra i perspektivna politika morala bi obratit pažnju na preko dvadeset hiljada stanovnika..
 
Dali Vlada zazire od opštine Petnjica, ove i ovakve etničko kulturne mozaične bihorske sredine, neko je doživljava upitnom, a neko nepodnošljivom. Za nekoga je ipak Petnjica zanimljiva i privlačna – pravo bogatstvo. Za nas bihorce ova sredina je izazov i prigoda da se susrećemo, radimo, živimo zajedno s ljubavlju. Za bihorce rodna gruda je koju su parđedovi znojem i krvlju zalijevali tih čitavih godina i što su nam ostavili amanet, živote, zadatake i obveze. Kuda god da pođemo, da volimo svoju rodnu grudu i da na njoj njegujemo i dalje razvijamo baštinu, vjeru, kulturu i običaje, makar to ponekad bilo opasno i teško, prema svemu tome neka ovo bude prepoznatljivo i među drugima.