Treba li Crnoj Gori još jedna opština?

 


Priredio: Refik Akova,poslanik u Skupštini Grada Istanbula


Refik Akova (Sijarić) je rođen u Bijelom Polju,selo Negobratini,1952 godine. Od oca Zike i majke Atife. 1968. godine odsjelili su se za Tursku,grad Istanbul,opština Bayrampaşa. Ostao je uveden u matičnim knjigama i na osnovu toga je dobio putovne isprave Republike Crne Gore. Trenutno je državljanin Crne Gore bez lične karte. Dugogodišnji je član Social-Demokratske partije Turske,koja je osnovana 1923. Prvi predsjednik stranke je bio Mustafa Kemal Ataturk. Obavljao je sve političke dužnosti u stranci i trenutno radi kao poslanik u Skupštini grada Istanbula. Član je radnog savjeta za Evropske integracije i vanjske poslove pri gradu Istanbulu.


Crna Gora je stara država koja je uvijek imala državnost,bez obzira na istorijske događaje koji su se dešavali u njoj i oko nje. Državljani Crne Gore koji žive ili su živjeli u njoj iz različitih razloga i potreba morali su se iseljavati iz zemlje. Neki od tih naroda su smatrali Crnu Goru samo kao svoju zemlju,pritom druge narode Crne Gore su smatrali da nisu sastavni dio crnogorskog naroda. Tako su ih nesvjesno rušili,samim tim i na neki način proganjali sa svojih ognjišta i iz svoje matične države Crne Gore.


Bez obzira na događaje koji su obilježili istoriju Bošnjačkog naroda,taj narod iako se nalazi u dijaspori on pjeva svoje pjesme o Crnoj Gori i svojoj otadžbini, voli je i poštuje podjednako kao svaki gradjanin Crne Gore. (pjesma ,,Crna Goro majko mila,kršom bogata,ne bih te volio više ni da si od zlata,,).  Ako želimo da Crna Gora bude moćna,perspektivna i cijenjena  zemlja Balkanskog poluostrva treba raditi sledeće: dozvoliti narodima koji su rođeni i živjeli u Crnoj Gori makar da budu kršni kamen Crne Gore (kao što je viđeno iz pjesme), jer Crna Gora ne može postati multietnička neomogućivanjem ljudima koji su se rodili i živjeli u njoj da osnuju svoju zajednicu i da se vrate svojim pravim domovima.


Što se god jednom čovjeku više zabranjuje da se vrati svojoj djedovini,kod njega ta želja postaje sve jača i jača i on biva sve istrajniji u svojim ciljevima. Takav je primjer Bošnjaka u Istanbulu,koji su u nemogućnosti da se vrate svojim domovima,osnovali gradske četvrti,koje su kasnije prerasli u opštine i broje više desetina hiljada stanovnika Primjer su Istanbulske opštine(Kuçukçekmece,Bayrampaşa,Gazi Osmanpaşa). Prema podacima popisa  stanonvištva na prostoru Republike Turske koja broji 88 gradova i 550 opština u  82 grada živi 5.500.000 Bošnjaka,a 200.000 njih potiče samo iz sjeverne Crne Gore.


 Nužno iseljeni Bošnjaci iz Crne Gore i dan danas se sjećaju svoje zemlje i četvrti i danas otvaraju firme,agencije i ostale poslovne objekte i daju im imena  krajeva iz kojih su došli ili nekih autetničnih mjesta u Crnoj Gori (Montenegro,Akova,Karadağ,Lovćen,Berane...).
Opština Petnjica zvanično prestaje da postoji 1957. godine u okviru administrativno-teritorijalnog preuredjenja SFRJ. Od tada počinje nagla imigracija ljudi iz Bihorskog kraja. Po mom mišljenu,ako Crna Gora želi da postane zemlja svih naroda može na sljedeći način omogućiti pristup svima onima koji imaju dobre i iskrene namjere za dobrobit Crne Gore i naroda koje žive u njoj: omogućiti im da prave svoja sela i da povrate status opština koje su ugašene spletom raznih događaja u prošlosti. Kada vlasti prestanu da sumnjaju u svoje državljane i daju im pravo da budu ravnopravni gradjanini svoje matične zemlje. tada će se  Crna Gora svrastati u demokratske države. Mi smo prepoznali sada priliku da krenemo sa projektom povraćaja statusa opštini Petnjica,jer smatramo da je ova vlast spremna da nam izađe u susret u našim dobrim namjerama u stvaranju jedne nove-stare opštine u Crnoj Gori,od kojih bi svi narodi u Crnoj Gori i van nje imali koristi. Želimo da stavimo do znanja vlastima i narodima u Crnoj Gori, da smo mi spremni da volimo, štitimo i pomažemo Crnu Goru ravnopravno sa narodima koji trenutno žive u njoj.


 Ukoliko bi Crna Gora dozvolila da se opština Petnjica obnovi,ja kao poslanik Skupštine grada Istanbula,osjećam ljudsku dužnost kao državljanin Crne Gore da koliko god to bilo u mojoj moći u ime Bošnjaka na prostoru Republike Turske pomognem u razvoju i izgradnji opštine Petnjica. U saradnji sa dijasporom Evrope,smatram da bi zajedničkim snagama mogli napraviti jednu prosperitetnu,evropsku opštinu koja bi koristila,ne samo Bošnjacima,već svim narodima i nacijama koji žive na prostoru opštine Petnjica i Crne Gore. Regija Bihora bi dobila još jednu opštinu,pored Berana i Bijelog Polja.


Regionalna samouprava nalaže sljedeće: izgraditi sela u gradskim opštinama,koja bi sačinjavala gradske četvrti,a te četvrti bi sačinjavale opštinu. Smatram da je sada pravo vrijeme,poslije bespotrebnih ratova koji nisu nikom ništa dobra donjeli i  dobre namjere vlasti da zajedničkim snagama radimo na zbližavanju naroda Crne Gore i vraćanju istih na svoja ognjišta. Dati svakom državljaninu Crne Gore ili onome koji je to bio pravo da radi na izgradnji nove,evropske,demokratske Crne Gore,zemlje koja bi bila dom svih naroda i nacija.  Smatram da Crna Gora ne treba prodavati zemlju strancima,vec omogućiti bivšim gradjanima Crne Gore i onima koji potiču iz krajeva Crne Gore da oni unesu sredstva i oni pomognu ekonomiju,privredu i ostale grane Crne Gore. Omogućiti onome ko zaista voli i smatra  Crnu Goru svojom državom da joj pomogne,a vlada treba biti spremna da napravi projekat i da ukolektivi te ljude.

Kontakt: E-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.