Dija(sporni) pogledi

 

Dijaspora I sadasnja ekonomska I politicka situacija u Crnoj Gori

Foto: Vladislav Vanja Popovic

 


Do parlamentarnih izbora ostalo je jos svega 5 dana.


Dok je politicka situacija uzavrela, sto je I normalno za posljednju nedjelju uoci izbora, efekti ekonomske krize pogadjaju sve slojeve crnogorskog drustva. Sirotinja moze da se tjesi, da su tajkuni u mnogo vecim dugovima nego oni!


Naravno da iz dijaspore sa znatizeljom pratimo sva desavanja, ali se cesto ozalostimo zbog nacina na koji se ova politicka borba vodi.
Gospodo na vlasti I gospodo iz opozicije, ako zelite da vas I dalje zovemo gospodom, molimo vas da se borite argumentima, a ne etiketama!
Nijesu na vlasti sve sami sibicari, a u opziciji sve sami izdajnici, nemojte nas zalostit molimo vas!

Pri tome, gotovo niko ne pominje nasu dijasporu, a zna se dobro da je jos jedna Crna Gora van Crne Gore!
Svijetli primjer je nedavno uspjesno odrzani referendum u Petnjici, koji je najbolji dokaz kako uspjesno moze dijaspora saradjivati sa maticom ako za to ima politicke volje!
Gradjani Petnjice, od srca vam cestitamo I zelimo da se narodna volja iskazana toliko nadmocno na referendumu sto prije pretoci u stvarnost!


No, vratimo se izborima:
Gotovo stidljivo izkazana volja dijaspore da se, po ugledu na druge drzave, a pogotovu one u okruzenju, I predstavnik dijaspore nadje u parlamentu, ponovo je gurnuta pod tepih.
Takodje, izmjene zakona o drzavljanstvu, kojima bi se omogucilo da pripadnici dijaspore koji su legalnim boravkom od najmanje 10 godina u drugoj drzavi stekli njeno drzavljanstvo automatski zadrze I dotadasnje crnogorsko drzavljanstvo bez obzira postoje li sa tom zemljom bilateralni ugovori na tu temu ili ne, izgleda da sada nikome nije u agendi.
Zbog toga I drugih razloga (npr. nemogucnosti glasanja u nasim diplomatsko-konzularnim misijama) necemo imati znacajan odziv pripadnika dijaspore koji imaju pravo glasa na ovim izborima, jer ih gotovo niko ne smatra sudbinskim, za razliku od referenduma.


Ostaje nam da gradjanima crne Gore pozelimo stabilnu I evropski orijentisanu vladu strucnjaka u svojim oblastima, a mi pojedinacno I nasi klubovi I organizacije upuceni smo po prirodi stvari da saradjujemo sa svima kojima vi, braco I sestre u matici Crnoj Gori, date pravo upravljanja nasom otadzbinom u sljedece 4 godine!


 Vladislav Vanja Popovic
Pedsjednik Udruzenja Crnogoraca I prijatelja Crne Gore na Kipru I pocasni predsjenik Evropske Dijaspore Crne Gore