Sastanak u Poslovnom centru Petnjica

Danas 12 Juna 2013 godine je u kancelariji Poslovnog centra Petnjica, a na inicijativu koordinatora centra, upriličen susret doskorašnjeg predsjednika Evropske Dijaspore Crne Gore, gospodina Munira Ramdedovića i predsjednika Odbora za vraćanje statusa opštine Petnjica, gospodina Muslije Kalića.

 

Cilj susreta je bilo unapredjenje saradnje na relaciji Dijaspora - Domovina na prioritetnim razvojnim projektima naše opštine i razmjena mišljenja i ideja o daljim aktivnostima i oblicima djelovanja.Tema za razgovor je bilo dosta i svaka je sama po sebi bila značajna, ali je svakako najbitniji zaključak da Dijaspora i Domovina moraju zajednički i koordinisano raditi da bi se postigao željeni cilj. Lijepo je bilo čuti da su obje strane voljne da zajedničkim snagama rade na razvoju Bihora,naravno koliko je to u mogućnosti jednih i drugih. Saglasni su da mora funkcionisati veza Država - Lokalna samouprava - Dijaspora da bi se došlo do rezultata, i da svako pojedinačno mora dati svoj doprinos. Saglasni su i u tome da projekti ekonomskog karaktera moraju biti prioritetni i da u tom planu treba imati strategiju zajedničkog djelovanja.

majući u vidu da je u Crnoj Gori komplikovana administracija veliki problem i tačka spoticanja kada su strana ulaganja i investicije u pitanju, treba raditi na kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenata da bi naši ljudi iz dijaspore ulagali i pokretali svoje biznise u Bihoru i na taj način direktno donosili korist i sebi i lokalnoj zajednici. Jer je činjenica da ako neko želi da uloži novac normalno je da u tome vidi neku svoju ekonomsku računicu.Takodje, sobzirom da je podržana ideja da u sazivu Skupštine Republike Crne Gore budu i predstavnici dijaspore, značajno bi bilo i da u lokalnoj samoupravi dijaspora ima svoje predstavnike.Nadamo se da će ovakvih susreta biti još na različitim nivoima i da će se brzo krenuti i sa konkretnim djelovanjem u pravcu razvoja Bihora,jer smo dovoljno tapkali u mjestu ili čak koračali unazad,krajnje je vrijeme da svi zajedno i svako pojedinačno, damo svoj doprinos za naš bolji Bihor ...