Esmir Muratović - BDF

Bošnjačko Demokratski Fond -Luxemburg


Danas smo u kancelariji Poslovnog centra Petnjica imali priliku da razgovaramo sa Esmirom Muratovićem,podpredsjednikom BD FONDA,jednog veoma značajnog udruženja iz dijaspore.
Glavna tema razgovora je bio raspisani KONKURS za stipendiranje studenata iz Bihora,a osvrnuli smo se i na ostale aktivnosti udruženja.Bošnjačko Demokratski Fond je osnovan 2008 godine,sa ciljem pomoći razvoju Bihora i kao takav je jedan od prvih koji su osnovani u Dijaspori.U periodu od pet godina,koliko već traju,u velikoj mjeri su uspeli da kroz razne projekte pomognu stanovništvu ovog kraja.Ta pomoć se uglavnom ogledala u davanju finansijske podrške.

Njihov najznačajniji projekat je "Finansijska podrška studentima",odnosno stipendiranje studenata sa teritorije Bihora.Ovaj projekat traje od 2008.godine a u toku je i KONKURS za prijem dokumenata i dodjelu pet stipendija za ovu godinu.Svakako potez za svaku pohvalu,jer samo uz mladi i obrazovani kadar možemo pomoći bržem razvoju Bihora,a ovo je prava prilika za one koji nisu u finansijskoj mogućnosti da se školuju.
Drugi njihov značajni projekat je i Finansijska podrška Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "OAZA" iz Bijelog Polja. 

Osim ovih projekata,bili su prisutni na teritoriji Bihora i kroz mnoge druge akcije kao što su pomoć u kupovini medicinske opreme za zdravstvenu stanicu u Petnjici kao i akcije pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.
Jedan su od osnivača "Komemoracije povodom genocida u Srebrenici" a u okviru udruženja su osnovali folklor i dva pikado kluba,od kojih je jedan posebno uspješan.Pet godina je kratak period za veća djela i akcije,ali ovo što je u tom periodu radio BD FOND je dobar primjer uspješne oganizacije i želje da se da doprinos razvoju svog kraja,pa makar to bilo u onolikoj mjeri kojoj dozvoljavaju trenutne mogućnosti...