Početak školske godine

JUOŠ "Mahmut Adrović" ,područno odjeljenje Ponor...


Juče je počela nova školska godina,škole i klupe su ponovo ispunjene djacima.Ova školska godina je posebno značajna za Bihor,za Petnjicu.Naime,JU Osnovna škola "Mahmut Adrović" ove godine proslavlja veliki jubilej,100 godina rada.

O istorijatu ove ustanove smo govorili ranije,a danas smo posjetili područno odjeljenje ove škole na Ponoru.
Ovo odjeljenje funkcioniše kao kombinovano odjeljenje od tri razreda,sa ukupno šest djaka.U prvom razredu su dva djaka,u trećem su tri djaka a u četvrtom je jedan djak.


 

U toku naše posjete djaci su obradjivali pjesmu "U mom zavičaju",autora Safeta Adrovića "Vrbičkog",koja im je posebno draga.
Moramo napomenuti da su svi djaci škole odlični učenici,što je za svaku pohvalu,a za to je svakako najzaslužnija profesorica razredne nastave,gospodjica Šerifa Muratović,koja već dvije godine radi u ovom područnom odjeljenju.

Objekat u kom se škola nalazi je nekoliko puta renoviran,sve u cilju da se djacima obezbijede što kvalitetniji uslovi za praćenje nastave.Glavni dio rekonstrukcije je finansirala matična škola "Mahmut Adrović",prije nekoliko godina,a mještani i roditelji djece su pomagali i izvodili radove.

Sada je takodje u toku renovacija škole,odnosno nekih njenih djelova(trotoara,mokrih čvorova),a planira se i izgradnja terena za fizičko i rekonstrukcija prostorije koja služi kao zbornica škole.
Sve ove radove koji su u toku i koji će se završiti u narednom periodu finansira Iljaz Kožar,čovjek koji živi i radi u Luxemburgu.Jedan lijep gest čovjeka koji voli svoj zavičaj i u koji često dolazi i daje svoj doprinos,ne samo u školstvu,već i u drugim oblastima.

I ova škola,kao i većina škola u Bihoru se susreće sa problemom opadanja broja učenika.Svake godine djece je sve manje,manje je i stanovnika na Ponoru.Mladi u nedostatku posla i kvalitetnih uslova života odlaze "trbuhom za kruhom",tako da ostaju uglavnom ljudi u poznim životnim godinama.
Svakako nepopularan trend koji bi trebalo zaustaviti,biće teško,ali treba pokušati,treba učiniti sve da se mladim ljudima pruži šansa da ostanu u Bihoru,da osnuju svoje porodice,da razvijaju svoj kraj,jer ako se nastavi ovaj tempo raseljavanja Petnjica će brzo postati jedina opština bez stanovnika...